18 Δεκεμβρίου 2014

Η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την Κεφαλονιά

 

κεφαλονια

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα συζητιέται - με θετική εισήγηση - η αίτηση για συνεισφορά του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, με ένα σημαντικό ποσό, για αποκατάσταση των ζημιών στην Κεφαλλονιά από τους 2 σεισμούς που την έπλειξαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2014..

 
Το προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο πίεσε πολύ για τον Κανονισμό και την ενεργοποίηση ξανά του Ταμείου Αλληλεγγύης- που είχε παγώσει για κάποια χρόνια- και κατάφερε στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας να καταλήξει σε συμφωνία με το Συμβούλιο και την Κομισιόν. 
 
Χαίρομαι που ως εισηγητής των Πράσινων συμμετείχα και εγώ ουσιαστικά στην διαμόρφωση του Κανονισμού τόσο μέσα από προτάσεις μου που υιοθετήθηκαν όσο και συμμετέχοντας ενεργά στον λεγόμενο τριμερή διάλογο (Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπούμενο από τους εισηγητές όλων των πολιτικών ομάδων, Συμβούλιο εκπροσωπούμενο από την προεδρία - τότε η ελληνική - και Κομισιόν) που ήταν πράγματι επιτυχής και οδήγησε στην συμφωνία.
 
Χάρη στις παρεμβάσεις και πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει ξανά το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προσφέρει οικονομική βοήθεια (και όχι μόνο) προς περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, κα). 
 

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα λειτουργεί μάλιστα πιο αποτελεσματικά - σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο - και θα ανταποκρίνεται πιο γρήγορα και ουσιαστικά στις ανάγκες των πολιτών που πλήττονται από κάποια φυσική καταστροφή. Θα συμβάλει, επίσης, μέσα από τους νέους κανόνες που θέτει, στην αντιμετώπιση των συνθηκών εκείνων που μπορεί να μεγεθύνουν τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής, δίνει δηλαδή έμφαση όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά και στην λήψη μέτρων πρόληψης ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι ίδιες καταστροφές, πχ με την υποχρέωση εκπόνησης και υλοποίησης σχεδίων για αποτροπή πλημμυρών, την αντισεισμική θωράκιση κα.

Δείτε περισσότερα για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και της παρεμβάσεις του τότε ευρωβουλευτή των Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου

http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/paremvaseis/item/3637-efficient-and-flexible-eu-solidarity-fund