24 Μαϊος 2014

«Η αποχή τους κάνει πιο δυνατούς. Θα τους αφήσεις;»

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

 

Οι ευρωεκλογές δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας. Το στοίχημα δεν είναι αν θα κερδίσει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο αντιευρωπαϊστές, όσους μισούν τη δημοκρατία και την Ευρώπη, για… να τιμωρήσουμε τη Μέρκελ και τον Σαμαρά; Είναι σαν να αυτοκτονούμε για να τους θυμώσουμε! Στο τέλος, εμείς οι πολίτες θα είμαστε οι χαμένοι.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι “χαλαρή”. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα έχουμε μία Ευρώπη που προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό μοντέλο, τη δημοκρατία, το περιβάλλον και τους πολίτες της ή μία Ευρώπη που είναι υποχείριο ανεύθυνων τραπεζιτών και επιθετικών funds; Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα ανθίσει ο λαϊκισμός, ο νεοναζισμός και ο εθνικός απομονωτισμός ή θα επικρατήσουν οι πολικές δυνάμεις που προωθούν την ιδέα της δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής και αλληλέγγυας Ευρώπης;

Αν η αντίθεσή μας αφορά στις κυρίαρχες πολιτικές στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές αυτές και όχι να απέχουμε ή και να αφήσουμε περισσότερο χώρο σε άδικες ή καταστροφικές πολιτικές. Η αποχή αποτελεί σύμμαχο των ευρωσκεπτικιστών, των εθνικιστών και των υπερασπιστών της λιτότητας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφορία των πολιτών και η αποχή, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτές τις δυνάμεις να κερδίσουν πλειοψηφίες.

Αν βαρέθηκες μία από τα ίδια, ψήφισε στις ευρωεκλογές.

Δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες.

Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογίαμπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Είμαστε νεανικό ψηφοδέλτιο, με την πιο έντονη γυναικεία παρουσία (43% υποψήφιες) σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές.

Είμαστε καινούργιο σχήμα με ακτιβιστές του οικολογικού χώρου και ενεργά μέλη από το χώρο της κοινωνικής οικονομίας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των κινημάτων αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε την εμπειρία από τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.

Αν και εμείς οι Πράσινοι αντιπροσωπεύουμε μόλις το 8% στο Ευρωκοινοβούλιο, αναλαμβάνουμε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και έχουμε καταφέρει πολλά δημιουργώντας ευρύτερες συμμαχίες. Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες μας είναι η λογοδοσία της Τρόικα και η αξιολόγηση των πολιτικών λιτότητας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ομάδας μας.

Οι δυο εκθέσεις που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δείχνουν ότι υπάρχει ένας άλλο δρόμοςγια την έξοδο από την κρίση και ότι το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις σκληρές καιάδικεςαποφάσεις των  κυβερνήσεων.

Παρ’όλα αυτά, τόσο η Νέα Δημοκρατίαόσo και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τις δύο αυτές εκθέσειςΟι πολιτικές συμμαχίες παίζουν σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ανάδειξη δυνατής ομάδας Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με δυναμική παρουσία Πράσινων από την Ελλάδα και εκλογή ευρωβουλευτών από το συνδυασμό “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία. Η παρουσία μας είναι ευέλικτη, ουσιαστική και καθοριστική για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία και των Οικολόγων Πράσινων. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία είμαστε άλλος πολιτικός σχηματισμός, με συμπρόεδρο τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο,ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και μήνες από τους Οικολόγους Πράσινους. Δεν διεκδικούμε ένα μέρος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά συνθέτουμε μία νέα πολιτική πράσινη, κοινωνική πρόταση που υπερβαίνει παλαιότερα σχήματα, που έχουν παρακμάσει και έχουν οδηγηθεί ένα βήμα πριν τη διάλυση, παύοντας πλέον να εκφράζουν τις αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκαν. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία απευθυνόμαστε στους κριτικούς πολίτες που από την οργή έχουν περάσει στην συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση. Συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα για μια διαφορετική, δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές πολιτικές ή επικοινωνιακές στρατηγικές, χωρίς πολιτική πρόταση.

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι γι’ αυτό πρέπει να το κάνουμε καλύτερο. Κάνε την αλλαγή της Ευρώπης και της Ελλάδα δική σου υπόθεση. Μην αφήσεις τους άλλους να αποφασίσουν για εσένα, χωρίς εσένα. Σκέψου, κινητοποιήσου, γύρνα την πλάτη στο δικομματισμό, άνοιξε νέα μονοπάτια, άναψε πράσινο για να αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα. Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” ζητάμε τη στήριξή σου για να υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια δυνατή φωνή λογικής, πολιτική στη βάση αξιών, κοινωνική και οικολογική ευαισθησία, πολιτικές προσανατολισμένες σε λύσεις και συστηματική υπεράσπιση των πιο αδύναμων στην κοινωνία. Την Κυριακή ψηφίζω “ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” για μια Ευρώπη και Ελλάδα της απασχόλησης, της δημοκρατίας και της οικολογίας.

 

Μπορείτε να δείτε τους υποψηφίους μας στο ψηφοδελτιο που επισυνάπτεται παρακάτω.

Last modified on Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 11:44