04 Δεκεμβρίου 2014

1.000.000 υπογραφές ενάντια στην Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων

TTIP Stop new

1.000.000 υπογραφές πολιτών ενάντια στην «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων- TTIP»

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη» είναι μεταξύ των 350 ευρωπαϊκών φορέων, κομμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών STOP-TTIP”, www.stop-ttip.org που ζητάει να σταματήσουν οι διαδικασίες για την «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων». Χρειάζεται να υπογράψουν άλλοι 10.000 πολίτες μέσα στις επόμενες ώρες ώστε να συμπληρωθούν 1.000.000 υπογραφές.

Η "Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων" (TTIP) μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και η παρόμοια «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία" (CETA), μεταξύ Καναδά-ΕΕ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο την οικονομία και το περιβάλλον αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα και την ποιότητα της δημοκρατίας. Μία από τις πιο επικίνδυνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται ήδη στην συμφωνία μεταξύ Καναδά και ΕΕ (CETA) - που θα πάει για επικύρωση στα εθνικά κοινοβούλια μέσα στον Φεβρουάριο 2015 – αναγνωρίζει στους επενδυτές το «δικαίωμα» να "στέλνουν" σε "ιδιωτικά δικαστήρια" τα κράτη ή την αυτοδιοίκηση, απαιτώντας τεράστιες αποζημιώσεις αν κρίνουν ότι οι αρχές παίρνουν μέτρα που «βλάπτουν τα συμφέροντά τους». 

Εξαιτίας ρυθμίσεων που υπήρχαν σε μια άλλη παρόμοια συμφωνία, την NAFTA, ο Καναδάς έχει εναχθεί 35 φορές, έχει χάσει ή έχει έρθει σε συμβιβασμό έξι φορές και έχει καταβάλει σε ξένους επενδυτές αποζημιώσεις συνολικού ύψους άνω των 171,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη στιγμή ξένοι επενδυτές απαιτούν αποζημιώσεις μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του Καναδά. Δείτε http://prasinoi.gr/stop-ceta/ πώς οι Κανόνες της CETA για την «προστασία των επενδυτών» απειλούν το κοινό καλό στον Καναδά και στην ΕΕ και πώς παρόμοιες ρυθμίσεις και στην TTIPμπορούν να υποχρεώσουν ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλλουν μεγάλες αποζημιώσεις σε παρόμοιες υποθέσεις.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη» και η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΝΕΟΛΑΙΑ» προσκαλούν όσα μέλη και φίλοι/ες βρεθούν στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου να πάρουν μέρος στο "πάρτυ για τα γενέθλια του προέδρου της Κομισιόν", που οργανώνει η “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών STOPTTIPκαι CETA “ έξω από το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Berlaymont building, rue de la Loi 200), ώρα 11.00-12.00. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα επιδοθούν στον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ - ως δώρο γενεθλίων - οι 1.000.000 υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών  ενάντια στις συμφωνίες TTIP και CETA.

Facebook event https://www.facebook.com/events/1515135428768682/.

present

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών “Για το Δικαίωμα στο Νερό” ήταν η πρώτη από τις "πρωτοβουλίες πολιτών" που κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 1.800.000 υπογραφές. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά. Η Κομισιόν αναγνώρισε το ενδιαφέρον των πολιτών και “διέγραψε “ την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού από τις ρυθμίσεις  για “απελευθέρωση των υπηρεσιών”.

Μπορείτε να υπογράψετε στο www.stop-ttip.org

Μπορείτε να αναρτήσετε και εσείς το μπάνερ της καμπάνιας: http://stop-ttip.org/resources/

Δείτε φωτογραφίες από δράσεις σε διάφορες χώρες   https://www.facebook.com/eci.ttip

Last modified on Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 12:49