24 Ιανουαρίου 2015

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε

851x315-energeia 1

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ….

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε επικοινωνιακό αγώνα δρόμου για να αποδείξει την «πράσινη» πλευρά του. Όμως ένα κόμμα που διεκδικεί εν έτη 2015 την πρωτιά των εκλογών θα έπρεπε να έχει προ πολλού κατοχυρώσει την «πράσινη» πολιτική του υπόσταση και λόγο, όχι να θυμάται την «πράσινη» ατζέντα λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η κούρσα της τελευταίας στιγμής για την «πράσινη» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται φυσικά αδίκως. Το κόμμα που ζητά από τον Έλληνα ψηφοφόρο την αυτοδυναμία δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική στα θέματα βιωσιμότητας και αντιμετώπισης του οικολογικού χρέους της χώρας.

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με Οικολόγους Πράσινους έγινε χωρίς προγραμματική συμφωνία. Αντιθέτως, οι ατομικά συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, δεσμεύονται να ακολουθούν τις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας για υποψήφιους, μέλη και μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν ανακοινώθηκε τι άλλαξε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή μελών των ΟΠ στους συνδυασμούς του.

Παρά τα όσα λέγονται, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε ότι είμαστε πράσινοι. Το δείχνει η διακήρυξη, η προγραμματική συμφωνία, η καμπάνια και οι θέσεις μας. Έχουμε εναλλακτικό σχέδιο όπου αναδεικνύουμε την πράσινη πρόταση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον αλλά και την εμπειρία της πολυετούς συνεργασίας με του Πράσινους Ευρωπαίους εταίρους μας. Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν, εξάλλου, πράσινοι από την Ελλάδα αλλά και Έλληνες πράσινοι που συμμετέχουν και στους πράσινους σε Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία:

-          Δημήτρης Γουμάγιας μέλος των Γερμανών Πράσινων, πρώην δημοτικός σύμβουλος Βερολίνου, υποψήφιος στις Σέρρες,

-          Ευαγγελία Ράλλη, μέλος των Γάλλων Πράσινων, υποψήφια στη Μεσσηνία

-          Δημήτρης Γεωργιόπουλος, μέλος των Σουηδών Πράσινων, υποψήφιος στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Μόλις σήμερα η Πρόεδρος των Πρασίνων από το Ευρωκοινοβούλιο σε τηλεοπτικό της μήνυμα υποστήριξε ξεκάθαρα τον Νίκο Χρυσόγελο, συνεπικεφαλής και υποψήφιο στη Β’ Αθηνών του συνδυασμού ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και την είσοδό του στη Βουλή.

Οι συνεργασίες είναι επιθυμητές αλλά πρέπει να βασίζονται σε ισοτιμία, και προγραμματική συμφωνία. Αλλιώς είναι απορρόφηση ενός χώρου από έναν άλλο. Εμείς, με εναλλακτικό σχέδιο και μέσα από δημοκρατικό διάλογο καλούμε σε μια ευρεία κοινωνική συννενόηση αλλά για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου βασισμένου σε 3 πυλώνες: οικολογική, κοινωνική και οικονομική καινοτομία.

 

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες, μείωση των κοινωνικών διακρίσεων, αντιμετώπιση του οικολογικού χρέους και της φτώχειας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, προώθηση νέων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και σχέσεων ανθρώπου-φύσης.

 

Αυτή η συνεννόηση μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα νέο Κοινωνικό, Πράσινο Συμβόλαιο Βιώσιμης Ευημερίας που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική/κλιματική αλλά και αξιακή κρίση. Με έμφαση στην κοινωνική, τεχνολογική και οικολογική καινοτομία και στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πλούτος της χώρας.

 

Είμαστε εδώ! Είμαστε ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ