Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 08:52

Δεν ξεχνάμε τον Παύλο Φύσσα Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

xrysh-avgi-aexrysh-avgi-ae4

 

Δεν ξεχνάμε τον Παύλο Φύσσα.

Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως κοινωνία για την άνοδο της βίας και του νεοναζισμού

Για την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μέρα (18/9/2013) που το στέλεχος της «Χρυσής Αυγής» Γ. Ρουπακιάς δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δήλωσαν:

«Η κοινωνία έχει υποχρέωση να τιμάει και να θυμάται τον κοινωνικά ευαισθητοποιημένο Παύλο Φύσσα διότι μόνο μετά τη  θυσία του αρχίσει να ξυπνάει μπροστά στη βία αυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ναι, μετά την δολοφονία του Παύλου υπήρξε κάποια αφύπνιση για το αυγό που φιδιού που είχε εκκολαφθεί τόσα χρόνια, αλλά δυστυχώς η οικογένεια, οι φίλοι και γνωστοί έχασαν για πάντα έναν δικό τους άνθρωπο.    

Ως κοινωνία, ακόμα και μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν έχουμε ξυπνήσει πλήρως από τον βαθύ λήθαργο που επιτρέπει στον ρατσισμό, στην πατριδοκαπηλία, στη βία, στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής να αποκτούν βαθιές ρίζες στην καθημερινότητα. Η κρίση και η καταστροφική λιτότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την γενικευμένη κρίση αξιών, τον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής, την ανοχή απέναντι στις πολλές μορφές βίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε Έλληνες αλλά και μετανάστες με ρατσιστικά κίνητρα όλα αυτά τα χρόνια μπροστά στις οποίες σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, η κυβέρνηση και η αστυνομία έκλειναν τα μάτια. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική που αναπαράγεται μέσα από πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επίσημα κανάλια, όπως το αυτό του ΛΑΟΣ (ARTΥ).

Μεγαλύτερη και από την οικονομική κρίση είναι η κοινωνική και η αξιακή κρίση. Η οικονομία μπορεί να στηθεί ξανά στα πόδια της, αν ακολουθήσουμε άλλη πολιτική (ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση). Αλλά μια κοινωνία που χάνει την πίστη της σε αξίες, όπως η αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που κλείνει τα μάτια μπροστά σε όσους μισούν τη δημοκρατία στο όνομα της τιμωρίας όσων μας οδήγησαν στην χρεοκοπία, που λέει «χρειάζεται αίμα» και αποδέχεται να ψηφίζει όσους διακηρύσσουν το μίσος, τη βία και τον ρατσισμό, αυτή η κοινωνία δύσκολα μπορεί να σωθεί και κυρίως να κρατήσει τα παιδιά της στη χώρα. Είναι η ώρα να αναρωτηθούμε όχι μόνο τι πήγε στραβά και φτάσαμε στην χρεοκοπία, που και σε τι έφταιξε το πολιτικό σύστημα αλλά και γιατί δεν επιδιώκουμε, ακόμα και σήμερα, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη, να ενδυναμώσουμε την δημοκρατία, να αλλάξουμε ριζικά αλλά και δίκαια τις πολιτικές, γιατί δεν διεκδικούμε με δυνατή φωνή καλύτερη υγεία, κοινωνικές πολιτικές για όλους και όλες, πολιτικές κοινωνικής ένταξης προς όφελος και των μεταναστών και της ελληνικής κοινωνίας αλλά ψάχνουμε για «σωτήρες».

Η «Χρυσή Αυγή» νομιμοποίησε την εισβολή του υποκόσμου στην πολιτική και στο κοινοβούλιο, αλλά κάθισε πάνω σε ένα κύμα που προϋπήρχε στην κοινωνία, ενός ανιστόρητου «εθνικισμού» που οδήγησε στην κυπριακή τραγωδία, και προηγουμένως στην δολοφονία ελλήνων και ελληνοκυπρίων από έλληνες και ελληνοκύπριους, όχι μόνο τουρκοκυπρίων. Που οδήγησε σε σπατάλη μυθικών ποσών για εξοπλιστικά προγράμματα (πάνω από 250 δις ευρώ από το 1974 έως το 2010, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το γραφείο του πρώην Ευρωβουλευτή των Πράσινων Ν. Χρυσόγελου [1]. Μυθικά ποσά κατέληξαν όχι μόνο στα ταμεία πολεμικών βιομηχανιών αλλά και πολλών «εθνικιστών» ή «πατριωτών» που έκαναν επάγγελμα τον ψευτο-πατριωτισμό τους, ώστε να στρέφουν τη χώρα σε «αγορές του αιώνα», σε τεράστια συμβόλαια αγοράς πολεμικού εξοπλισμού. Μεγάλο μέρος αυτών των συμβολαίων «νόμιμα» ή μέσω μίζας κατέληγε στις στέπες πολλών τέτοιων «πατριωτών». Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από κάθε συμβόλαιο αγοράς εξοπλισμών υπάρχει υπόνοια ή απόδειξη για μαύρο χρήμα που κατέληξε όχι μόνο σε μεσάζοντες αλλά και πολιτικούς και στρατιωτικούς.

Η «Χρυσή Αυγή» ήρθε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, όχι να τα λύσει. Εμφανίστηκε ως δήθεν αντι-συστημικό κόμμα, εξυπηρετώντας το χειρότερο κατεστημένο. Υποσχέθηκε να βρει δουλειές σε άνεργους, να πετάξει ένα κομμάτι ψωμί στους άπορους, να «προστατέψει» τους ανήμπορους, και κατάφερε έτσι να ξεγελάσει πολλούς, αφελείς ή έτοιμους να αναζητήσουν έναν νέο σωτήρα, αφού οι προηγούμενοι τους είχαν «πουλήσει». Κι αξιοποίησε με τον χειρότερο τρόπο τα προνόμια που τις δίνει το σύστημα: έκανε βουλευτές, διόρισε στη Βουλή ή επέλεξε ως …συνεργάτες στο ευρωκοινοβούλιο γυναίκες, παιδιά, γαμπρούς, ανηψιές και ανηψιούς αναδεικνύοντας την οργάνωσή αυτή στο πιο πελατειακό και οικογενειοκρατικό σύστημα. Για να παρακάμψει τις απαγορεύσεις του ευρωκοινοβουλίου, προσέλαβαν όχι απευθείας αλλά «χιαστή» γυναίκες και κόρες των ευρωβουλευτών, βουλευτών και στελεχών της «Χρυσής Αυγής»[2]. Οι βουλευτές της πήραν βουλευτικά αυτοκίνητα («για να τα χρησιμοποιεί ο …λαός», όπως είχε πει ο Η. Κασιδιάρης) και αστυνομικούς για να τους χρησιμοποιούν ως οδηγούς (και καμιά φορά για να σπάνε τα κεφάλια μεταναστών}, ενώ το ένα τρίτο των μελών της κοινοβουλευτικής της ομάδας πήρε άτοκα δάνεια ύψους 10.000-15.000 που παρέχει το «διεφθαρμένο» παλαιοκομματικό σύστημα μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Όλα αυτά θα ήταν μπορούσε να είναι άλλη μια κοροϊδία των πολιτών που πείστηκαν από κούφια λόγια, αν δεν υπήρχε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Η ανάδειξη σε πολιτική δύναμη μιας ομάδας του υποκόσμου που ευθύνεται για δολοφονίες, μαχαιρώματα, άσκηση βίας, ρατσιστικό λόγο και επιθέσεις και μιας πατριδοκαπηλίας που συνδυάζεται με εμπόριο αναβολικών, «προστασία» και πολλές άλλες παράνομες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Η όποια οργή για τις άδικες πολιτικές δεν μπορεί να καλύπτει εγκληματικές και αντικοινωνικές πολιτικές και πρακτικές. Τώρα η κοινωνία ξέρει, ή έστω μπορεί να ξέρει, δεν υπάρχει ελαφρυντικό για την ανοχή ή υποστήριξη προς το χειρότερο είδος πελατειακού, οικογενειακρατικού και αντικοινωνικού συστήματος, που λέγεται «Χρυσή…Αυγή».

[1] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/defence%20GE.pdf

[2] http://left.gr/news/hrysi-aygi-ae-mia-oikogeneiaki-epiheirisi

Read 2269 times Last modified on Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 09:05