Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 16:18

Ένα σημαντικό βιβλίο-μελέτη: "Η Ιστορία της Εκπαίδευσης στη Σύρο κατά τον 17ο -19ο αιώνα" Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

vivlio elpidas printezi

"Η Ιστορία της Εκπαίδευσης στη Σύρο κατά τον 17ο -19ο αιώνα. Συμβολή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σύρου".

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αφορά όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής με σημαντική ερευνητική δουλειά και πρωτότυπο υλικό. Η συγγραφέας και φίλη Ελπίδα Πρίντεζη-Καμπέλη, είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά έχει και μια σημαντική διαδρομή στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα νησιά, ιδιαίτερα τις Κυκλάδες.

Το βιβλίο της αυτό: "Η Ιστορία της Εκπαίδευσης στη Σύρο κατά τον 17ο -19ο αιώνα. Συμβολή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σύρου", είναι η αυτοέκδοση της διδακτορικής της διατριβής. Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει αποτυπώνεται σε ένα τόμο 700 σελ και περιλαμβάνει σημαντικά ντοκουμέντα, προϊόν μιας συστηματικής έρευνας σε βιβλιοθήκες και μοναδικές πηγές, μέχρι τότε δύσκολα προσβάσιμες. Είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης, πρωτογενούς, ερευνητικής προσπάθειας, τεσσάρων (4) χρόνων, της οποίας τα συμπεράσματα τεκμηριώνονται μέσα από αρχεία, κώδικες, χειρόγραφα και σπάνια Ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, από τις βιβλιοθήκες των Καθολικών Μονών της Άνω Σύρου, την Εθνική βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Κυκλάδων και Αθήνας.

12573225 1656605257923889 8112658512200249950 n

 

Η τεκμηριωμένη μελέτη "εξετάζει και διερευνά τον τρόπο, τις μεθόδους και τα μέσα εκείνων που, με περίσσια αγάπη, μέγιστο ζήλο και αδιάκοπες κοπιαστικές προσπάθειες και θυσίες, είχαν θέσει, ως μέγιστο στόχο στη ζωή τους, την εκπαίδευση αγοριών και κοριτσιών μέσα σε μια πορεία τριακοσίων, περίπου χρόνων, κατά την οποία παίρνει ζωή η εκπαίδευση στη Σύρο και ειδικότερα στην Άνω Σύρο".

Αλλά και η παρουσίαση του βιβλίου που έγινε την Τετάρτη 3/2 στον Σύνδεσμο Συριανών στην Αθήνα ήταν πολύ κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα.

Μπράβο Ελπίδα...

Το θέμα της εκπαίδευσης στα νησιά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έχει ερευνηθεί ελάχιστα και γενικότερα δεν έχει κατανοηθεί ο ρόλος των νησιών στην ελληνική επανάσταση και στην εξέλιξη της Ελλάδας τους επόμενους αιώνες.

Read 1928 times