09 Δεκεμβρίου 2011

Εργαστήριο στο Ευρωκοινοβούλιο για ελληνική αντιπροσωπία διοργάνωσε ο Μ. Τρεμόπουλος

Εργαστήριο σχετικά με τα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα και την πολιτική συνοχής μετά το 2013 στην ΕΕ, διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στο εργαστήριο συμμετείχε αντιπροσωπία ανθρώπων της δημοσιογραφίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, του κρατικού μηχανισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολλών άλλων τομέων, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Η αντιπροσωπία ταξίδεψε στις Βρυξέλλες από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2011 και το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να

συζητήσουν με τον κ. Francois Alfonsi, Ευρωβουλευτή  των Πρασίνων από την Κορσική, με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε στα νησιά.

Οι κ. Christoph Siegers (δείτε την παρουσίαση) και Eric Monami (δείτε την παρουσίαση),  σύμβουλοι ενέργειας με πράσινη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση μίλησαν για τις ομάδες που μπορούν να επωφεληθούν από την απορρόφηση πόρων και για τις ευκαιρίες νέων χρηματοδοτήσεων μετά το 2013. Οι πράσινοι σύμβουλοι τόνισαν την ανάγκη χρήσης προϊόντων, κατασκευασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάγκη καινοτομιών, τις προοπτικές αειφόρας ανάπτυξης, την ικανότητα ανάπτυξης ήπιας κινητικότητας τονίζοντας πως μέσα από μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, χρόνο και χρήμα. 

Στο τέλος της στρογγυλής τράπεζας η κ. Elisabeth Schroedter, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, μίλησε για τη δημιουργία  νέων πράσινων θέσεων εργασίας σε πράσινους τομείς μετά το 2013. Επίσης, τόνισε πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε την ανάγκη ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα βιοκλιματικά χωριά της Γερμανίας, όπου οι συμμετοχή των  πολιτών είναι μεγάλη, χωρίς να εξαρτούνται από μεγάλες επιχειρήσεις και προσφέροντας χαμηλές τιμές ενέργειας και θέσεις εργασίας.

Ερωτήσεις, σκέψεις, παρεμβάσεις και θέσεις διατυπώθηκαν με το πέρας των ομιλιών από σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες. Κυρίαρχα θέματα ήταν: 
   ●      Κατά πόσο η Ελλάδα με απουσία κατασκευαστικού τομέα ανάλογου της Γερμανίας θα μπορέσει να  δημιουργήσει νέες  θέσεις εργασίας, σχετικά με το ρόλο των  διαθρωτικών ταμείων.

   ●     Οι περιορισμοί που επιβάλει η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

         Η ύπαρξη επιδοτήσεων προς τις εταιρείες λαϊκής βάσης.

         Κατά πόσο μπορεί να "παρακαμφθεί" το κράτος μέλος στα νησιωτικά προγράμματα

Στους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούν το Parlamentarium, το κέντρο επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ένας ηλεκτρονικός πολυμεσικός οδηγός στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κοινοβουλίου.

Τη δεύτερη ημέρα η ομάδα των επισκεπτών μαζί με το Μ. Τρεμόπουλο επισκέφτηκαν τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γεώργιος Περουλάκης, διευθυντής του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013/ΕΣΠΑ/NSFR, στον πρώτο κύκλο παρεμβάσεων μίλησε για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δύο χρόνια πριν το τέλος της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου. Παρουσίασε πίνακες με την κατανομή των κονδυλίων ανά περιφέρεια, έκανε λόγο για την ψηφιακή σύγκλιση και για την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δήλωσε μάλιστα πως ποσό 1,2 δισ. ευρώ βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος ανενεργό με στόχο της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε τα γραφειοκρατικά προβλήματα που οδηγούν στην αποθάρρυνση νέων επενδυτών, ενώ τόνισε και την ανάγκη  δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων. Δείτε την παρουσίαση.

Τη σκυτάλη έλαβε ο κ. Παναγιώτης Πανταζάτος μιλώντας για το Ταμείο Συνοχής, για άυλες παρεμβάσεις στο Νότιο Αιγαίο, για τον τρόπο που τα ποσά της Επιτροπής μπορούν να γίνουν στοχευμένα, τονίζοντας πως η απορρόφηση προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι 30% - 32%. Παρατήρησε επίσης τη δημιουργία γραφειοκρατικών προβλημάτων είτε από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες είτε σε θέματα περιβάλλοντος.

Η ενημέρωση συνεχίστηκε με τον κ. Γιώργο Κρεμλή (διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα) και την κ. Ιωάννα Μουλίου, διευθύντρια του προγράμματος Πολιτικών της ΕΕ (διασυνοριακά, διακρατικά και διαπεριφερειακά προγράμματα). Δείτε την παρουσίαση.

Την επίσκεψη στην Επιτροπή ολοκλήρωσε ο κ. Αλέκος Τσολάκης μιλώντας σχετικά με τα έργα κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρόμα, οι οποίοι αριθμούν 12 εκατομμύρια παγκοσμίως, τονίζοντας πως είναι άνθρωποι με προσδόκιμο ζωής κατά 10 - 15 χρόνια λιγότερα από το μέσο όρο, με μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση. Κατέθεσε δε προβληματισμούς για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική και εργασιακή ένταξή τους.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τι σημαίνει να ζεις και να εργάζεσαι στο κέντρο όπου παίρνονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη ζωή μας. Η παρουσίαση έγινε από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και από τον ίδιο το Μ. Τρεμοπουλο.

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:10