Print this page
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 21:13

Πάμε στην κάλπη της Κυριακής, καταψηφίζουμε το απαράδεκτο καθεστώς στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Written by
Rate this item
(0 votes)

Με το κλείσιμο και του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η «Οικολογία –Αλληλεγγύη» ευχαριστεί τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δεσμεύεται να τους εκπροσωπήσει επάξια.

Η εκλογή για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης οικολόγου Δημοτικού Συμβούλου, αποτελεί σημαντική στιγμή για το οικολογικό κίνημα και για την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει την άλλη βδομάδα 28 χρόνια ζωής και δράσης.

Το τι μπορεί να κάνει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Χρήστος Μάτης το εγγυάται η πολύχρονη προσφορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης του Μιχάλη Τρεμόπουλου και στη συνέχεια της Δήμητρας Γωγάκου και της Ελεονόρας Ζώτου.

Ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη γνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η

Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία –Αλληλεγγύη» για ένα κοινό βηματισμό των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης ήδη από το 2005. Δυστυχώς φαίνεται πως τελικά ήμασταν οι μόνοι στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή Διαλόγου που απροσχημάτιστα δεσμευτήκαμε και στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο και στην υιοθέτηση της κάθε φορά αποδεκτής από την πλειοψηφία διαδικασίας ανάδειξης κοινού υποψηφίου Δημάρχου.

Δεν παραγράφουμε το γεγονός ότι η ηγεσία της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» ανακοίνωσε επανειλημμένα την κάθοδό της στις δημοτικές εκλογές, ποντάροντας στην υποστήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και όχι στις κοινές διαδικασίες των σχημάτων της πόλης.

Δεν παραγνωρίζουμε, επίσης, το γεγονός ότι οι Οικολόγοι ήταν ο μόνος οργανωμένος πολιτικός και κοινωνικός χώρος που στήριξε την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» το 2006 και συνδιαμόρφωσε το πρόγραμμά της. Και γνωρίζουμε πως πολλά στελέχη της επίσης διαφωνούν με κάποιες επιμέρους τοποθετήσεις και στάσεις του επικεφαλής της και διεκδικούν, όπως κι εμείς, ένα πιο συλλογικό μοντέλο λειτουργίας στην παράταξη και στον Δήμο.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε να αντιπαρατεθούμε σε ένα διαμορφωμένο πολύχρονο πελατειακό καθεστώς κακοδιοίκησης, ρουσφετιών, παρακμής, διαπλοκής, ασυδοσίας, έλλειψης σχεδιασμού και αισθητικής. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε αμέτοχοι την επιβράβευση απαράδεκτων πολιτικών στο τιμόνι του Δήμου.

Προφανώς υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα κεντρικής πολιτικής. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όμως, έχουμε να διαλέξουμε και το αν επιθυμούμε τη συνέχιση της 24ετούς διοίκησης της συντηρητικής παράταξης που, ανεξαρτήτως του προσώπου του επικεφαλής της, έφερε την πόλη στο σημερινό τέλμα.

Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εγγράψει την αλλαγή του καθεστώτος στο Δήμο ως επιβεβαίωση της πολιτικής που επιβάλλει η ίδια και η Τρόικα και η οποία υποβαθμίζει το επίπεδο και την ποιότητα ζωής, τη μισθωτή εργασία, το περιβάλλον, το κράτος πρόνοιας, τα συλλογικά αγαθά και την αυτοδιοίκηση. Το ίδιο όμως ετοιμάζεται να πράξει, και μάλιστα σε μια υποκριτική «αντιμνημονιακή» βάση, και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., αν πάρει τη σκυτάλη για τη διαιώνιση του δεξιού συντηρητικού καθεστώτος και μιας παράταξης που βούλιαξε τη χώρα σε βαθιά κρίση, στα σκάνδαλα, στον κυνισμό, την ιδιοτέλεια.

Νιώθουμε, λοιπόν, την ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ακόμη και μέσα στην κρίση, ώστε η μιζέρια και η απαισιοδοξία που έχουν κατακλύσει τους πολίτες στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, η πολιτισμική υποβάθμιση και η πολύμορφη ένδεια που έχουν γίνει ταυτόσημα του Δήμου μας, να αποτελέσουν παρελθόν και να δώσουν τη σκυτάλη σε πολιτικές που παράγουν πολιτισμό, οικονομικό και κοινωνικό πλούτο και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαιτερότητες της πόλης αυτής, την ιστορία της και τις δυνατότητες της για αειφόρα ανάπτυξη. Κι αυτή η προοπτική μπορεί να έχει μια ευκαιρία, αν παραμεριστεί το απαράδεκτο καθεστώς και το πλέγμα των συμφερόντων του.

Προφανώς οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο και οι ψηφοφόροι μας είναι αυτόνομοι, κριτικοί και μη καθοδηγούμενοι. Και, βέβαια, δε θέλουμε να έχουμε αυταπάτες ούτε δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή. Εκτιμούμε όμως ότι η αποχή, το άκυρο και το λευκό, που την Α’ Κυριακή αποτέλεσαν σημαντική μορφή διαμαρτυρίας για τις κεντρικές πολιτικές και απαξίωσης των συνυπεύθυνων κομμάτων εξουσίας, δε δίνουν πραγματικές λύσεις στην πόλη αλλά αντιθέτως βοηθούν στη διαιώνιση καταστροφικών γι΄ αυτήν πολιτικών. Γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τους πολίτες να πάνε την Κυριακή στην κάλπη και να συμβάλλουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια στην ανατροπή του καθεστώτος των συντηρητικών πολιτικών, είτε αυτές αφορούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης είτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Read 2384 times Last modified on Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 21:15