14 Απριλίου 2014

Φυσικό Περιβάλλον, πράσινα επαγγέλματα και εργαλεία χρηματοδότησης

 

1782064 625990504139936 1193362152 n

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/2929-agios-mamas-chalkidiki-greece

Μπορούμε να μιλάμε για προστασία περιοχών Natura 2000 στη Β. Κύπρο; Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για την καταστροφή φυσικής περιοχής στην κοινότητα Λιβερών-Κορμακίτης Κύπρου.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/2915-we-can-talk-about-protection-of-natura-2000-sites-in-n-cyprus

Το ζήτημα των παράνομων χωματουργικών εργασιών, εκσκαφών και κοπής καλαμώνων για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα φέρνει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/2979-water-skiing-in-panvotida-lake-ioannina

Φρένο στο Θαλάσσιο Σκι στην Παμβώτιδα - Αποκατάσταση του περιβάλλοντος!

“Κάθε έργο με ενδεχόμενες πιθανές σοβαρές επιπτώσεις, όπως οι επίμαχες εγκαταστάσεις θαλάσσιου σκι, πρέπει να υποβάλεται σε κατάλληλη αξιολόγηση και να εγκρίνεται μόνο εάν δεν επηρεάζεται η ακεραιότητα της περιοχής”, απάντησε ο Επίτροπος Potočnik στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου, σχετικά με το χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργο στίβου θαλάσσιου σκι στη Λίμνη Παμβώτιδα.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3095-stop-water-skiing-in-ioannina-lake

Το ζήτημα της καθυστέρησης κύρωσης από την Ελλάδα της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών, φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νίκος Χρυσόγελος.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3054-birds-fish-and-animals-do-not-respect-boundaries

Η κωλυσιεργία του ΥΠΕΚΑ για τις Πρέσπες τελειώνει εδώ! Απάντηση του Επιτρόπου Potočnik στην ερώτηση για την καθυστέρηση από την Ελλάδα της επικύρωσης της Συμφωνίας για το πάρκο Πρεσπών.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3174-the-filibuster-of-ministry-for-prespa-ends-here

Νέες μεθοδεύσεις για να επιτραπεί η οικοδόμηση σε προστατευόμενη περιοχή στον Κορινό Πιερίας; Επανέρχεται με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Ν. Χρυσόγελος για το ζήτημα του «πρότυπου» οικισμού που επιδιώκεται να κατασκευαστεί στον Κορινό Πιερίας, εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000, ενώ έστειλε και σχετική επιστολή στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3213-building-in-a-protected-area-in-korinos-pieria

Έχουμε το δικαίωμα να θυσιάσουμε την ήδη ευαίσθητη βιοποικιλότητα και την υδατική ισορροπία των ελληνικών νησιών;

Ερώτηση για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ προστατευόμενων υγροτόπων και ακτών στις Κυκλάδες.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3289-water-balance-of-the-greek-islands

Μήπως θα προξενήσει περισσότερο κακό το «πρόγραμμα αποκατάστασης» στη λιμνοθάλασσα Επανομής; Ερώτηση για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3291-epanomi_life_question

Κομισιόν προς ΥΠΕΚΑ: να μη προκληθεί άλλη ζημιά στον υγρότοπο της Αλυκής Κίτρους! Απάντηση σε ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου, σχετικά με την οικοπεδοποίηση περιοχής στην παραλία Κορινού Πιερίας.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3300-korinos-answer

Πίστα θαλάσσιου σκι από την πίσω πόρτα; Νέα ερώτηση για το έργο θαλάσσιου σκι στην Παμβώτιδα.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3318-pamvotida_waterski

Περισσότερες διευκρινήσεις για τη λιμνοθάλασσα της Επανομής ζητά ο Ν. Χρυσόγελος από την Κομισιόν.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα να προξενήσει περισσότερο κακό το «πρόγραμμα αποκατάστασης» στη λιμνοθάλασσα της Επανομής, που είχε καταθέσει τον Ιούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, η απάντηση της Κομισιόν ήταν σε γενικές γραμμές ότι όλα έχουν καλώς. Επειδή, ωστόσο, τα στοιχεία του ευρωβουλευτή ήταν διαφορετικά, κατέθεσε νέα ερώτηση, με την οποία ζητά περισσότερες διευκρινήσεις.

http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/questions/item/3474-accolagoon-epanomi

Ομολογία Κομισιόν: τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της ΕΕ!

Απάντηση σε ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για την περιβαλλοντική οπισθοχώρηση της ΕΕ

“Τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη στρατηγική και περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεών τους”, παραδέχεται η Κομισιόν στην απάντησή της σε ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποχώρησης της ΕΕ, που είχε θέσει με άρθρο της η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Όσο για την πρόσφατη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “REFIT-Fit for Growth”, απλά διατυπώνει ένα ευχολόγιο: “Το REFIT δεν πρέπει να οδηγεί σε χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος”. Και ...εύχεται τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος “Ευρώπη 2020”.

http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/questions/item/3575-structural-adjustment-programs-are-not-covered-by-eu-legislation

Επείγουσα ερώτηση για το ενδεχόμενο καταστροφής χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης

Επείγουσα ερώτηση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την καταστροφή επάνω στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray, πιλοτικά ή σε πραγματικές συνθήκες, των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/questions/item/3560-possibility-of-destruction-of-chemical-weapons-syria-off-crete

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Οι περιβαλλοντικοί οικονομικοί λογαριασμοί είναι στατιστικά δεδομένα που συλλέγουν τα κράτη μέλη και η ΕΕ. Πριν από δύο χρόνια, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που αφορούσε την εισαγωγή των τριών πρώτων περιβαλλοντικών οικονομικών λογαριασμών (εκπομπή αερίων ρύπων, περιβαλλοντικός φόρος, λογαριασμοί ροής υλικών για το σύνολο της οικονομίας). Εκείνη την εποχή, το Κοινοβούλιο επέμεινε να έχει μια δέσμευση της Επιτροπής για τους επόμενους λογαριασμούς που πρέπει να παρέχονται. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει να εισαχθούν τρεις νέοι λογαριασμοί δαπανών περιβαλλοντικής προστασίας: τα περιβαλλοντικά αγαθά, ο τομέας των υπηρεσιών, καθώς και οι λογαριασμοί ροής της ενέργειας.

Μετά την έγκριση της νομοθετικής έκθεσης στην επιτροπή Περιβάλλοντος τον περασμένο Οκτώβριο, ο εισηγητής έλαβε, επίσης, εντολή να διαπραγματευτεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Συμβούλιο. Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκθέσεις - τροπολογίες

- Σκιώδης εισηγητής για την έκθεση σχετικά με την Οικο-καινοτομία- απασχόληση και ανάπτυξη μέσα από τη περιβαλλοντική πολιτική.

Παρεμβάσεις - εκδηλώσεις - διαβούλευση - ερωτήσεις προς την Κομισιόν

- Επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκη, για τη νομοθετική ρύθμιση που συγχωνεύει και καταργεί Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας.

- Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Βαγγέλη Λιβιεράτο τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου για το πως η κρίση και οι προωθούμενες πολιτικές επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, η παράτυπη υλοτόμηση στις Σκουριές Χαλκιδικής ενός αρχέγονου δάσους και η επιφανειακή εξόρυξη χρυσού, καθώς και η συνένωση ή και κατάργηση Φορών Διαχείρισης Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών.

- Διοργάνωση Ημερίδας στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα "Προστατευόμενες περιοχές και απασχόληση", στις 3 Δεκεμβρίου, για τις ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσα από τη διαχείριση και προστασία των φυσικών περιοχών και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων διαχείρισης περιοχών NATURA και φυσικών πάρκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων.

- Δημοσιοποίηση μελέτης «Περιβάλλον κι απασχόληση».

- Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος σχετικά με τα νεότερα στοιχεία για την επιβίωση των μελισσών. Τα ευρήματα από πολλές πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν δείχνουν τις σχεδόν θανατηφόρες επιπτώσεις του νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στις μέλισσες. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.  

- Τοποθέτηση με θέμα Προστασία του περιβάλλοντος, ευκαιρία για απασχόληση. Σημαντικός ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ως κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα στην Κύπρο που οργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA «οι φίλοι της θάλασσας», στις 19 Δεκεμβρίου 2012 με την ευκαιρία της απονομής στους μαθητές των βραβείων «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον».

- Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν για το θέμα της διακοπής λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης στα έργα κατασκευής δύο σηράγγων στην κοιλάδα των Τεμπών και μίας στην περιοχή του Πλαταμώνα και της ανάγκης για έργα που θα αποκαταστήσουν άμεσα το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής.

- Ερώτηση προς την Κομισιόν για το ζήτημα των καταστροφών που προκαλούν παρεμβάσεις και δραστηριότητες μέσα σε περιοχή NATURA στον υγρότοπο του Άγιου Μάμα Χαλκιδικής χωρίς το ΥΠΕΚΑ να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

- Ερώτηση προς την Κομισιόν για το θέμα της κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου στο πλαίσιο της μείωσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα από 29 σε 14.

- Ερώτηση προς την Κομισιόν για τις προγραμματιζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς αξιολόγηση, ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική μελέτη.

- Εισηγητής σε κοινοβουλευτικό σεμινάριο στο Σεράγεβο (23-24/2/2012), σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε θέματα περιβάλλοντος στα Βαλκάνια.

- Ερώτηση προς την Κομισιόν για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας στην Ήπειρο.

- Επιστολή συμπαράστασης από κοινού με αρκετούς ευρωβουλευτές των Πράσινων καθώς και της Αριστεράς (συνολικά 33), μεταξύ των οποίων και ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυ, για την άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.

- Ερώτηση προς την Κομισιόν για την προστασία και βιωσιμότητα για την Οίτη

- Ερώτηση προς την Κομισιόν για τα προβληματικά σημεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Κανονισμό του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος LIFE.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραπάνω δράσεις:

Και η Επιτροπή δίνει μια ευκαιρία στις μέλισσες!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει διετή απαγόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων σε τρεις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες”, δήλωσε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου από τις Βρυξέλλες ο Frédéric Vincent, εκπρόσωπος για θέματα υγείας [1]. Η δήλωση αυτή ήρθε μια μέρα μετά τη κατάθεση ανοιχτής επιστολής [2] προς τον Επίτροπο Borg, μια πρωτοβουλία των Πράσινων Ευρωβουλευτών, ανάμεσά τους και ο Νίκος Χρυσόγελος, την οποία συνυπέγραψαν συνολικά 85 ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες αλλά και τη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων, στις 24 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν και επιστημόνων. Σε εκείνη τη συνεδρίαση οι τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές, Στάες, Μπελιέρ και Χρυσόγελος που πήραν το λόγο, ζήτησαν τη λήψη μέτρων και όχι μετάθεση των αποφάσεων στο μακρινό μέλλον.

Δώστε μια ευκαιρία στις μέλισσες!

Give bees a chance! Νέα καμπάνια της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας. Tο θέμα της μελισσοκομίας απασχόλησε την Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ στην οποία προσέφυγαν για να αναδείξουν τις πραγματικές απειλές για τον τομέα και την επιβίωσή τους. Η μία αναφορά υπογραμμίζει την απότομη αύξηση στη θνησιμότητα μεταξύ των μελισσών στην ΕΕ λόγω της εκτεταμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων και η άλλη ζητά την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων από την επιμόλυνση από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Αποσύρετε τις πρόχειρες ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης

Επιστολή Νίκου Χρυσόγελου προς τον Υπουργό κ Μανιτάκη: "Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια καταφανώς πρόχειρη κι επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση που συγχωνεύει και καταργεί Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας τη στιγμή που χρειάζεται η ενίσχυσή τους και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, μέσα στο 2013, για την σωστή και έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων της χώρας ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020", τονίζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Μανιτάκη, ο Νίκος Χρυσόγελος. Πρόσφατα είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν. Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή προς τον κ Μανιτάκη.

Διαβάστε, επίσης:

- «Η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης», ημερίδα για προστασία περιβάλλοντος και απασχόλησης

- Έκθεσή μας «Περιβάλλον κι απασχόληση»

Εξορύξεις χρυσού, Απορρίμματα, Φορείς Διαχείρισης: 3 επείγοντα προβλήματα ζητούν ορθολογικές λύσεις

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Βαγγέλη Λιβιεράτο είχε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος και ο επιστημονικός του συνεργάτης Νίκος Μάντζαρης για να συζητήσουν τόσο το πως η κρίση και οι προωθούμενες πολιτικές επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές όσο και ειδικά θέματα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, η παράτυπη υλοτόμηση στις Σκουριές Χαλκιδικής ενός αρχέγονου δάσους και η επιφανειακή εξόρυξη καθώς και η συνένωση ή και κατάργηση Φορών Διαχείρισης Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών.

Η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης

Τις ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσα από τη διαχείριση και προστασία των φυσικών περιοχών συζήτησαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων διαχείρισης περιοχών NATURA και φυσικών πάρκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 3 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Τα οικοσυστήματα προσφέρουν υπηρεσίες στις ανθρώπινες κοινωνίες αλλά και σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών και η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος "χρηματοδότηση περιοχών Natura 2000"[1] τονίζει ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις η ροή των παροχών από το χερσαίο δίκτυο Natura 2000 είναι της τάξης των 200 έως 300 δις Ευρώ/ έτος - ή 2-3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ το κόστος του είναι μόλις € 5,8 δις / έτος.

Προστασία του περιβάλλοντος, ευκαιρία για απασχόληση. Σημαντικός ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων

“Η προστασία του περιβάλλοντος προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι σήμερα σημαντικότερος από ποτέ, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη διαμόρφωση βιώσιμων μορφών οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά σήμερα στην εποχή της κρίσης”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής, σε ημερίδα στην Κύπρο που οργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA «οι φίλοι της θάλασσας», στις 19 Δεκεμβρίου 2012 με την ευκαιρία της απονομής στους μαθητές των βραβείων «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον». Η εκδήλωση ήταν επικεντρωμένη στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες των μαθητών και σε αυτή συμμετείχαν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου.

Διαβάστε την εισήγηση του Ν. Χρυσόγελου. Ακούστε ραδιοφωνική συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου στο ΡΙΚ για το θέμα.

Ημιτελείς Σήραγγες στα Τέμπη: Οδεύουμε προς αίσιο τέλος; - Απάντηση του Επιτρόπου Hahn στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για τις ημιτελείς σήραγγες σταΤέμπη

Θετική φαίνεται να είναι η εξέλιξη της παρέμβασης του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που κατέθεσε γραπτή ερώτηση σχετικά με τα ημιτελή έργα οδοποιίας στην κοιλάδα των Τεμπών. Όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου στη σχετική ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο, η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και υποστηρίζει τις συζητήσεις για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης μεταξύ των ελληνικών αρχών και των παραχωρησιούχων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα..

Κοιλάδα Τεμπών: Να αποκατασταθεί το περιβάλλον

Το θέμα της διακοπής λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης στα έργα κατασκευής δύο σηράγγων στην κοιλάδα των Τεμπών και μίας στην περιοχή του Πλαταμώνα και της ανάγκης για έργα που θα αποκαταστήσουν άμεσα το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυθαιρεσίες σε NATURA με τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ;

Το ζήτημα των καταστροφών που προκαλούν παρεμβάσεις και δραστηριότητες μέσα σε περιοχή NATURA στον υγρότοπο του Άγιου Μάμα Χαλκιδικής χωρίς το ΥΠΕΚΑ να αναλαμβάνει τις ευθύνες του φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι δραστηριότητες αυτές οδηγούν σε μια σειρά από παραβιάσεις που υποβαθμίζουν το οικοσύστημα, όπως η καταστροφή της βλάστησης και των θέσεων φωλεοποίησης προστατευόμενων ειδών πτηνών (το καλοκαίρι 2012 καταστράφηκε ολοσχερώς η αποικία του Νεροχελίδονου-Glareola pratincola ενός από τα δύο είδη για τα οποία η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000), η αλλοίωση του τοπίου, η εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών, η δημιουργία δίχως σχετική άδεια χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων αλλά και νέων οδών προσέγγισης μέσα στις αμμοθίνες, καθώς και η ανεξέλεγκτη κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων πάνω στις αμμοθίνες.

Κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου;

Το θέμα της κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου στο πλαίσιο της μείωσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα από 29 σε 14, χωρίς αξιολόγηση, ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική μελέτη, θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος. Ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια συνένωσης ή και κατάργησης των 29 Φορεών Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 είχε, εξάλλου καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, στις αρχές Σεπτεμβρίου και αναμένεται σύντομα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η απάντηση της Κομισιόν.

Δυσάρεστη έκπληξη για την Κομισιόν οι αλλοπρόσαλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Πλήρη άγνοια και έντονη ανησυχία εκφράζει η Κομισιόν για τις προγραμματιζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Potočnik σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο. O Επίτροπος επιβεβαιώνει, επίσης, ότι είναι απολύτως εφικτή η οικονομική βιωσιμότητα των φορέων διαχείρισης και για την περίοδο 2014-2020.

Συγχωνεύσεις Φορέων Διαχείρισης: Ο φυσικός μας πλούτος αξίζει καλύτερα

Το θέμα της συγχώνευσης Φορέων Διαχείρισης περιοχών δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα, φέρνει με γραπτή ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ, οι 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν στην Ελλάδα συγχωνεύονται σε 14 Φορείς, «κατά προσέγγιση αντίστοιχη των περιφερειών», με στόχο, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «το κόστος για τον φορολογούμενο και το παραγόμενο έργο». Όπως όμως επισημαίνει ο Ν. Χρυσόγελος στην ερώτησή του, η συγχώνευση με βάση τα διοικητικά όρια των Περιφερειών δεν συμπίπτει με την οικολογική ενότητα των προστατευόμενων περιοχών, ενώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες προστασίας και τις αρχές ορθής διαχείρισης.

Άστοχη η συνένωση φορέων διαχείρισης περιοχών ΝATURA

Η κρίση θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για να οργανωθεί καλύτερα η προστασία και διαχείριση των φυσικών προστατευόμενων περιοχών στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στις εκατοντάδες φυσικές προστατευόμενες περιοχές, ιδιαίτερα σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Χιλιάδες νέοι έχουν σπουδάσει σχετικές επιστήμες και ορισμένοι έχουν και σημαντική εξειδίκευση ή εμπειρία αλλά σήμερα οι γνώσεις και δεξιότητες τους μένουν αναξιοποίητες. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κινητοποιήσει περισσότερους πόρους από τους κωδικούς του ΕΣΠΑ για την απασχόληση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος (και οι δύο έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα), ανακοινώνει την συγχώνευση των φορέων διαχείρισης από 29 σε 14, στο όνομα της συγχώνευσης φορέων του δημοσίου και μείωσης των δαπανών. Όμως οι φορείς αυτοί θα έπρεπε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την προετοιμασία ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Χρυσόγελος, επισημαίνοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρουν τα 4 τουλάχιστον από τα 5 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Η προστασία του περιβάλλοντος ευκαιρία για συνεργασία, ειρήνη και βιώσιμη οικονομία για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, συμμετείχε ως εισηγητής σε κοινοβουλευτικό σεμινάριο στο Σεράγεβο (23-24/2/2012), σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε θέματα περιβάλλοντος. Στο σεμινάριο συμμετείχαν κυρίως ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων.

Ήπειρος αυτοκινητόδρομος «Τρανσέρα» στο βουνό ή στοπ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Το περιβάλλον ανυπεράσπιστο για μια ακόμη φορά; - Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας

To θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας στην Ήπειρο φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Συγκεκριμένα, στο πρώτο υποτμήμα του έργου «Βελτίωση Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας», και ειδικότερα στο κομμάτι από τον κόμβο Εγνατίας (λιμάνι) έως τη θέση Πλαταριά, προγραμματίζεται να κοπεί το βουνό σε σχήμα ανάποδου «Π» (τρανσέρα) για να διέλθει ισόπεδα ο δρόμος. Η επέμβαση αυτή που προστίθεται σε ήδη υπάρχουσα ανάλογη επέμβαση, θα επιβαρύνει σοβαρά την αισθητική του τοπίου σε μια τουριστικά σημαντική περιοχή και θα καταστρέψει τμήμα πυκνής δασικής βλάστησης. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που προτείνεται από το δήμο, την αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας και κατοίκους, ώστε να περιορισθεί η επίπτωση στο τοπίο και το δάσος.

Στοπ στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό! Μητροπολιτικό Πάρκο τώρα!

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος ένωσε τη φωνή του από κοινού με αρκετούς ευρωβουλευτές των Πράσινων καθώς και της Αριστεράς (συνολικά 33), μεταξύ των οποίων και ο συμπρόεδρος του Ευρωπαïκού Πράσινου Κόμματος, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυ, ζητώντας την άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.

Οίτη: Προτάσεις για την προστασία και βιωσιμότητα

Γραπτή εισήγηση για την προστασία και βιωσιμότητα για την Οίτη, έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, σε συνέδριο που οργανώθηκε από φορείς

Πρόγραμμα LIFΕ: Σε αναζήτηση ισορροπημένων ρυθμίσεων

Ο Επίτροπος Potočnik μεταθέτει τις απαντήσεις των ερωτημάτων του Νίκου Χρυσόγελου για το πρόγραμμα LIFE στη συζήτηση που γίνεται με τη συμμετοχή και του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο του γενικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν νέο Κανονισμό του προγράμματος LIFE για την περίοδο 2014-2020, παρά τα θετικά της στοιχεία, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό. Η πρόταση δίνει βάρος σε μεγάλα κυβερνητικά σχέδια και μειώνει κατά το ήμισυ τα πολυάριθμα μικρά, αλλά επιτυχημένα προγράμματα που πραγματοποιούνται κυρίως από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε συνεργασία συνήθως με τοπικές αρχές. Πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες ρυθμίσεις, σχετικά μην την μη επιλεξιμότητα δαπανών για μόνιμο προσωπικό και το ποσοστό ΦΠΑ που δεν ανακτάται.

Προβλήματα στη χρηματοδότηση της προστασίας της ευρωπαϊκής φύσης;

Τα προβληματικά σημεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Κανονισμό του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος LIFE, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Το LIFE είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης και συνεισφέρει στην εφαρμογή της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ιδιαίτερα τους κανονισμούς για τα πουλιά και τους οικοτόπους, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000

 

 SHAPE  SHAPE  SHAPE  SHAPE  SHAPE  SHAPE  SHAPE  SHAPE

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 13:14